Holly House Hospital

This major extension and remodelling of an existing private hospital combined the technical issues of working in a live environment, and optimising clinical functionality, with the planning issues arising from developing in a sensitive residential context adjacent to an SSSI. LSI successfully negotiated a path through a challenging procurement process to a successful outcome.

LSI were approached by Aspen Healthcare Ltd to explore how the existing hospital could be replanned and extended to provide increased capacity and improved functionality, whilst at the same time extending into a newly acquired site. The result is a major extension to the rear of the site, connected to the main building with a dedicated entrance corridor.

The new extension includes a basement car park; an operating theatre suit comprising three integrated digital theatres, recovery and support spaces; an outpatients department including consulting rooms, treatment spaces and ancillary accommodation; and a top floor management and conference suite.

Client Testimonial

“The purpose-built development has doubled the size of the hospital. The new facility provides cutting edge treatment facilities for outpatients and three new integrated digital theatres leaving the existing hospital, complete with many of the nineteenth century house’s original features, for inpatients to enjoy a relaxing and comfortable stay in surroundings not dissimilar to a five-star country house hotel. Phase two of the redevelopment and expansion project has seen additional inpatient bedrooms created within newly vacated areas of the original building, increasing the number of inpatient beds from 55 to 70.”

HOLLY HOUSE HOSPITAL