UEA Blackdale Student Residences

The 514 bed Blackdale student residence scheme provides an attractive new residential quarter for the University which follows a pattern of development that relates to the original campus buildings and also to the local environment.

The design for both student accommodation blocks, subsequently named Hickling House and Barton House, takes inspiration from the distinctive shapes of the 1960’s Denys Lasdun Teaching Wall and is a result of close collaboration with a variety of UEA stakeholder groups.

The Blackdale student residence development is clad with pale grey panels, chosen to complement the concrete structures of the original campus, and eye catching gold accent cladding on key views, which encloses a bright, spacious central courtyard. Angled windows project from the facade to add visual interest and channel light into the building.

The quality of the campus is a key consideration in many students’ decisions in choosing a University. These new buildings further enhance the quality of design of student residences at the UEA campus.

The standards of sustainability are very high,  all achieved within a challenging budget and to a very fast programme of 22 months from concept to completion. The project achieves a BREEAM Excellent rating and further supports the UEA’s environmental policies and carbon reduction plans to promote sustainable design.

The buildings are formed in CLT to reduce the embodied carbon and to enable a rapid form of construction to deliver the project within the programme. The building also utilises the university’s CHP plant, feature PV panels and high insulation levels and water saving installations.  The highly sustainable buildings mean that the UEA can look forward to reduced energy and running costs in comparison with other residences.