Latest News

Keep up to date with all news from the Practice.
2017 Ebury UTC and reside...
ARCHIVE
27 Jun

Ebury UTC and residential scheme nears completion

Our project to deliver a new UTC and residential scheme in Westminster, London, is approaching completion.

LSI Architects were appointed to take the scheme forward from RIBA stage 3 following receipt of planning permission for the mixed-use scheme. The project, which is being constructed by Bouygues UK on behalf of developer Linkcity, incorporates the new 5,200 sqm Sir Simon Milton University Technical College (UTC), which will sit alongside 47 residential units for Taylor Wimpey Central London.

The brick clad UTC building, due to be operational in September 2017, will provide space for 550 pupils aged between 14-18 year olds, housing a facility with a specialism in transport, engineering, and construction sponsored by the University of Westminster and Network Rail.

LSI-Architects_Ebury-Sir-Simon-Milton-UTC-Westminster_01

 

The residential building, due to complete in early 2018, uses a palette of finely textured stone and aluminium that reflects the refined architectural character of the Pimlico Conservation area. The site sits at the junction of several contrasting character areas which have been defined by their massing, the period of construction and consequential architectural style. The residential units are a mix of one, two and three bed apartments for private sale and all will benefit from a high standard of finish.

The separation of the residential element from the UTC has been maximised to ensure mutual privacy between the two uses. The site is fragmented into 3 principle volumes; the low rise volume (of 6 storeys) to the south housing the teaching spaces of the UTC, the mid-rise volume (of 11 storeys) to the north housing the residential apartments and the 3 storey infill volume sitting in between.

LSI-Architects_Ebury-Sir-Simon-Milton-UTC-Westminster_Atrium

Each volume has a clearly differentiated architectural expression and material pallet that respond to both their varying functional requirements and immediate context. The UTC block complements and replicates the original composition of the Peabody Avenue. The strong ‘prism’ like form of the residential block responds to similar triangular forms in the ‘prow’ condition along Sutherland Street.

The arrangement of classrooms and learning areas creates efficient and good quality teaching spaces over five floors. This includes a ‘cluster’ of teaching rooms, to allow for ‘year bases’ and location of administration and staff offices adjacent to the ‘cluster’, for good passive supervision.

 

The design exposes as much of the building structure as possible to reflect the UTC’s specialisms and allow for an honesty in the materials used, while each floor is colour coded with to aid with way finding and identity.

The UTC is designed to meet BREEAM Excellent standard and the residential building will be Code for Sustainable Homes Level 4. The building adopts high levels of thermal efficiency, a low energy lighting scheme, MVHR heat recovery to residential units and extensive use of photovoltaic panels providing 12% of the energy requirements.

LSI-Architects_Ebury-Sir-Simon-Milton-UTC-Westminster_02

 

LSI-Architects_Ebury-Sir-Simon-Milton-UTC-Westminster_Section

 

Share

2017 Ebury UTC and reside...
ARCHIVE