Latest News

Keep up to date with all news from the Practice.
2018 Next Phase of Work U...
ARCHIVE
15 Feb

Next Phase of Work Underway at UEA’s Earlham Hall

Work to provide a new extension to the existing newly refurbished Stable Block building at Earlham Hall is underway after receiving planning permission by Norwich City Council.

The extension will accommodate the University of East Anglia law clinic as well as office and meeting spaces ancillary to the University’s School of Law and Enterprise Centre. The scheme, to be constructed by MJS Projects, will help to further provide a unique teaching facility for the UEA law school with a level of usability fit for a 21st Century University.

The proposed extension provides a positive solution to the need for additional space by the Law School, and makes a sensitive modern intervention to the collection of Listed Buildings at Earlham Hall.

The single storey pavilion building is arranged to sit within the structure of the external freestanding walls forming an enclosure to the rear courtyard, and to provide the most efficient and compact layout to minimise the buildings footprint. The height of the building relates to the height of the free standing Listed walls that form an enclosure to the existing courtyard. The existing courtyard wall, which the new building abuts, is to be taken down and rebuilt as part of the new pavilion structure.

The main entrance is located off the landscaped courtyard south of the new building leading into a new glazed link which connects the new extension with the newly refurbished stable block.

The 10 new rooms for academics are each formed with external walls and windows providing natural daylight to the workspace.  Two meeting/interview rooms associated to the law clinic are directly accessible off the main entrance link as well as from the law clinic itself.

Rectilinear strips of roof lights separate the new building from any existing historic structures and minimise the visual impact of the new building upon the Listed structures.

High performance glazing with composite PCC metal framing sections with exposed internal timber sections, combined with facing brick panels to compliment the colour of the brick work of the existing stable block and main hall.

A ‘monk’ brick bond references the existing walls that enclose the walled garden facing the nursery site and the Enterprise Centre, connecting the building visually with the garden walls. A subtle animation of the façade is provided through a continuous band of stack bonded soldier coursing below a slim protruding aluminium parapet coping profile. A quality gravel finish to the roof blends the building with the surrounding landscaping.

The combination and arrangement of materials, such as frameless glazing between buildings creates a light and airy structure to contrast with the mass of the Listed Buildings.

 

 

The project is the latest phase of work to be undertaken at the UEA’s Earlham Hall following completion of the project to refurbish the stable block in 2017 (pictured below).

 

Share

2018 Next Phase of Work U...
ARCHIVE